Durf te kiezen: blijf zo wendbaar!

De voordelen van de huidige nadelen – veranderen accepteren en continu verbeteren

Een groot Amsterdams filosoof zei ooit: elk nadeel heeft z’n voordeel. Dat is precies waar het ook in de huidige tijd om gaat. De huidige tijd is een tijd van veranderen, van meebewegen, wendbaar zijn, veerkracht tonen en elkaar helpen. Een tijd nog steeds van aanpassing, vooruitgang en van verbetering.

Digitaliseren en automatiseren

Dat geldt juist ook voor digitaliseren en automatiseren. (Lees ook onze vorige blogs eens terug). Het gaat erom je medewerkers te blijven stimuleren en zaken in het werk stellen om hen hun werk beter te kunnen laten doen. En doe je dat met de juiste, eenvoudige en flexibele systemen dan blijf je wendbaar! Je kunt ook in dit soort bizarre tijden makkelijker inspelen op de situatie en misschien wel kansen pakken die een ander moet laten liggen.

Dat impliceert ook een verandertraject. Maar laten we eerlijk zijn: veranderen is niet eenvoudig en dan komen er makkelijk allerlei beren op de weg. Er ontstaat vertraging en misschien halve maatregelen. Als je dan kijkt naar de afgelopen weken, waarin we als land behoorlijk onder druk kwamen te staan, blijkt er ineens veel (meer) mogelijk. Complete regelingen en systemen worden in no time opgezet. Het hele land maakt, al dan niet noodgedwongen, keuzes.

Maken we het ons normaal gesproken dan niet veel te moeilijk? En waarom dan? Bang voor fouten en verantwoordelijkheid? Zoeken we eindeloos naar zekerheid? Naar het perfecte systeem, naar de perfecte oplossing?

Knopen doorhakken

Nu worden beslissingen veel sneller genomen. Misschien niet allemaal perfect maar de knoop wordt tenminste doorgehakt: we doen het niet, of we doen het juist wel. We zitten veel meer in de doe-modus dan in de denk-modus, omdat het letterlijk en figuurlijk noodzaak is geworden. Bij CLEAR Solutions zien we duidelijk twee stromingen. Uitstellen of aanpakken.

Ondernemers met plannen stellen die op basis van de huidige onzekerheid toch maar weer uit en sommigen kunnen helaas niet anders. Bij henis het alle hens aan dek, kijken naar de liquiditeit en men moet noodgedwongen in de survivalmodus. Daar zien we vooral ook in het MKB de saamhorigheid en spontaan de hulp van anderen ontstaan.
Anderen kiezen er voor om aan te pakken, zich aan te passen aan de situatie en juist de verandering in te gaan.

Durf te kiezen!

Welke modus beter is? Dat is niet altijd aan ons om dat te zeggen maar probeer in ieder geval een keuze te maken. Wie wat vlees op de botten heeft, kan makkelijker de keuze maken om het veranderingsproces in te gaan en een nieuwe werkelijkheid te accepteren. Deze wellicht naar de hand te zetten en de regie te nemen over de eigen toekomst. Relatief veel familiebedrijven en MKB’ers kunnen en durven deze stap te zetten: met recht de motor van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij zijn vaak al wendbaar, denken in lange-termijn-opties en nemen desnoods tijdelijk een andere route. Maar meest belangrijk, ze durven te doen!
Kun je kiezen? Zorg dan in ieder geval dat je niet door je systemen wordt gedicteerd.

Heldere oplossingen

Wij denken graag in oplossingen. We willen ondernemers en organisaties helpen om wendbaar te zijn en te blijven. Om samen te kijken welke oplossingen in deze bijzondere tijd flexibiliteit kunnen garanderen en het bedrijf op de kaart houden.

Houd het simpel!
Meer weten? Neem gerust contact met ons op! We denken graag mee en helpen om van de verandering een verbetering te maken.

BLOG Deel 19: Een verkoper als partner… kan dat?

BLOG Deel 21: Maximaal automatiseren… juist nu!

Alle afleveringen van het blog volgen? Schrijf je dan nu in

Uw mailadres